Történetek és könyvek a nagyvilágból

A világ végeiről

A világ végeiről

Vasárnapi húsleves helyett vietnámi ebéd - nemcsak a koriander szerelmeseinek

2017. augusztus 06. - évazsuzsa

Évekkel ezelőtt találtam rá a vietnámi marhahúslevesre, a pho-ra. Tökéletes ázsiai megfelelője a sárgán gyöngyöző tyúkhúslevesnek – már, ha valaki nem bánja, hogy olyan csípős a leves, mintha egy fél üveg Erős Pista ömlött volna bele, és a koriandert is szereti. Nekem telitalálat ez a tipikus vietnámi étel, mert szívem szerint kiloszámra enném a koriandert és imádom a csípős ételeket. A pho-t órákon keresztül főzik lassú tűzön marhacsontból és marhahúsból, s gyömbérrel, ánizzsal és kardamommal fűszerezik. Rizstésztával, marhahúsfeltéttel szolgálják fel, s a tetejére szórt zöldhagyma és koriander frissességet ad a forró levesnek. Ezen felül az ízesítés egyéni ízléstől függően lehet még chili szósz, lime, csípős paprika, thai bazsalikom és szójacsíra. A csípőssel keveredő savanykás és édes ízkavalkád nemcsak gazdag és sokrétű, de a pho a gasztronómiai élményen túl lelki felüdülést is nyújt – legalábbis szerintem kiváló gyógyír nemcsak megfázásra, de honvágyra vagy szerelmi bánatra is.

img_20170806_125200.jpg

Ez nem pho-fotó, hanem papaya-saláta, amely egyértelműen a hab a mai tortán. Éretlen papayát julienne-re vágnak, majd nagy adag csípős halszószban forgatnak meg, s a tetejére mogyorót és – meglepő módon – koriandert és csípős paprikát szórnak. És íme a pho:

img_20170806_123929_1.jpg

A pho-t megelőzte a nagy kedvencem, a rákkal és sertéshússal, üvegtésztával, salátával, korianderrel töltött nyári tekercs. A kínai éttermek tavaszi tekercsével ellentétben ezt nem olajban sütik, hanem rizstésztalapokba csavarják, és a pöpec kis csomagocskákat halszószba vagy mogyorószószba mártják.

img_20170806_123841.jpg

Az ananászban tengeri herkentyűs rizst szolgáltak fel kukoricával és ananásszal megszórva. 

img_20170806_124519.jpg

A street food helyi kínálatával majd azután próbálkozom, miután teljesen akklimatizálódtam. Ránézésre (marha)gyomorra tippelek. A kép elején látható zöldség, a kínai brokkoli ellenben a nagy kedvencem; kis fokhagymával és szójaszósszal készül, és éppen roppanósra párolják. 

img_20170806_132253.jpg

A fenti ínyencségek helyett mangódarabkákkal díszített mangóitallal és egy limonádéval zártuk az ebédet:

img_20170806_134429_copy.jpg

img_20170806_135709_copy.jpg

A mangóital felett tej volt, és a tetején mézédes mangó! 

A bejegyzés trackback címe:

https://avilagvegeirol.blog.hu/api/trackback/id/tr4412723462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása